Какво представлява успехът?

Напоследък е много актуална темата за успеха. Какво представлява успехът? Какво означава да си успешен?

Истината е, че понятието успех е абстрактно. Всеки един от нас го разбира по различен начин. За едни успех е да караш някакаква определена марка кола, за други да имаш щастлива любовна връзка, за трети – да имаш много свободно време, за четвърти – да имаш собствен бизнес. Най-хубаво е, когато имаме всичко това накуп, и е постижимо. Но всички ние сме различни и обикновено успяваме в дадена област в живота си, а останалите развиваме постенепенно или не развиваме никога. Това прави ли ни неуспешни? Всичко е въпрос на гледна точка. Ако имаме ценност, която е много важна за нас, но не сме я удовлетворили, е възможно да усещаме липса в живота си. За други пък, това което имаме им се струва много повече, от това което имат те. Именно това усещане доколко сме успели, е пряко свързано с нашите ценности, поне така го виждам аз.  Когато най-важните за нас потребности са удовлетворени, ние би трябвало да се чувстваме успешни.

IMG_1319 small1

Повечето то нас, първосигнално свързват успеха с финансовата част на нещата. Имаме изобилни финанси – има успех, нямаме – няма успех. За мен парите са тясно свързани с него, но когато си истински успешен, те са резултат, а не цел. Мога да дам елементарен пример от моето ежедневие. Когато работeх за длъжност, която не ми беше присърце, аз получавах заплащане, но не се се чувствах удовлетворена.  Сега, когато работя за себе си и се развивам всеки ден, се чувствам много по-успешна от преди.

В българския тълковен речник, думата успех, означава напредвам,развитие, постижение. Ако разгледаме понятието от тази гледна точка, можем да кажем,че много често успехът е невидим. Това да напредваш всекидневно, да се развиваш и надскачаш себе си, не може да се види с просто око. То се материализира положително в различни сфери от нашия живот –  в личен и професионален план, във взаимоотношенията ни с околните. Както казва великата Опра Уинфри: ” Ключът към успеха не е в това да мислиш как да успееш, а да работиш за това да бъдеш значим.”

IMG_2749 copy1

А провалите?  Съществуват ли изобщо? Ще си позволя да цитирам най-новият президент на САЩ  Доналд Тръмп, който твърди, че Успех, означава да минаваш от провал на провал, без да губиш ентусиазма си. Казано честно, се припознах на 100% в този цитат. Ако постоянно мислим за това дали ще се провалим или не, няма да имаме шанса да постигнем нищо в живота си (защото мислите за провал са приложими във всяка сфера на живота ни). За последен път се почувствах провалена миналата седмица. Мога да кажа, че съм изключително благодарна, че научих урокът си сега, когато съм още в началото на своето развитие. С помощта на този “провал” и благодарение на него, открих къде греша, какво искам да променя, осъзнах слабите си страни и силните такива. И всичко това ще ми помогне да тръгна в правилната за мен посока и всяка една грешка, която правя, ме учи на това как да организирам времето и работата си, къде имам още да градя. Понякога е болезнено, да, но така е устроен светът. Никой от нас не се е родил научен и мисля, че трябва да гледаме по-философски на такива събития в живота ни. Всичко е въпрос на гледна точка 😉

IMG_8023 small1

Пожелавам на всеки един от вас, който чете или не чете статията ми, да се чувства успял и удовлетворен от това, което постига в живота си. И не забравяйте да благодарите за това, което вече имате, ще умножи успехите ви стократно! 😉

С обич, Криси J