Устройство на огледално-рефлексен фотоапарат

С всеки изминал ден технологиите напредват все повече и повече. Изборът на техника във всяка една област е предизвикателство, заради всички параметри, модели, класове на съответната техника и т.н. Тази тенденция се наблюдава и във фотографията. Имаме достъп до аналогови, цифрови фотоапарати, със сменяема оптика, без сменяема оптика, отново различни класове.. списъкът е безкраен. Днес ще ви запозная накратно с устройството на огледално -рефлексните  фотоапарати.

Огледално-рефлексните фотоапарати са предпочитани от професионалисти и напреднали любители. Те позволяват пълен контрол над параметрите, на които да бъде заснето изображението. Боравенето с тези параметри предполага знания и опит, за да можем да ги контрлоираме и да получаваме резулатът, който желаем да постигнем.  В близко бъдеще ще пиша статии за това как да боравим с тези параметри, но сега да разгледаме устройството на огледално-рефлексните фотоапарати.

За да ви го представя в по-достъпен за възприемане вид, ще използвам  изображението от книгата на Денис Колесниченко „ Цифровата фотография” J  Създадох една малка легенда, която да ви ориентира за частите на фотоапарата

(1)обектив, (2) бленда ,(3) огледало,(4) призма, (5)  визьор ,(6)  затвор,(7) матрица

_MG_0189 final small1

Стрелките показват посоката на преминаване на светлината. Най-напред  светлината преминава през обектива. След това стига до блендата. В зависимост от това колко е отворена или не, преминава допуснатото количество светлина. Количеството светлина достига до огледалото. Огледалото я отразява и тя преминава през призмата, която пренасочва светлината към визьора. Благодарение на процесът описан дотук, ние виждаме във визьора картината, което искаме да заснемем.

В момента на запечатване на изображението, огледалото се повдига и отваря затвора на фотоапарата. Светлината попада директно върху матрицата. Затворът се намира пред матрицата.  След заснемане на кадъра, затворът се затваря, огледалото се връща в началното си положение, като пада обратно  и  фотоапаратът е готов за заснемане на следващия кадър.

Ще ви разкажа с няколко изречения какво представляват непознатите за начинаещите  термини от фотографията, които използвах.  Ще бъда кратка, тъй като целта ми е да ви предложа информацията във възможно най-достъпен и разбираем език, така че да се разбере дори от хора, които не са се сблъсквали с тази терминология.

 

 

-обектив-1-2-500x500

Обективът представлява сложна оптична система, която е способна да проектира двумерно изображение. Обективите обикновено са съставени от набор от няколко лещи. Те са различни видове и разбира се в зависимост от това, което снимаме, изборът на обектив е съвършенно различен. Най-основните параметри, на които трябва да обърнем внимание като говорим за тях са фокусно разстояние и бленда. Фокусното разстояние е разстоянието, което изминава свелината, за да достигне до матрицата, или по-точно разстоянието от оптичния центъра на обектива до матрицата. То се измерва в милиметри. Блендата или апертурата се определя от диафрагмата на обектива на фотоапарата, който контролира количеството светлина, която докосва сензора, когато се отваря затвора. Блендата се бележи с латинската буква  f. Големите отвори на блендата позволяват допускането на повече светлина през обектива, и обратното.

Затворът е механизъм, който определя колко количество отразена светлина ще достигне до светлочувствителната матрица. Той се отваря за определено време, за да допусне светлината  необходима за запечатване на даденото изображение. Затворът може да се отвори за части от секундата, но може да бъде да бъде отворен и с часове. Всичко зависи от това каква скорост на заснемане сме му задали.

 

ccd_pzs_sensor

Матрица е светлочувствителния филм в аналоговите фотоапарати.  В съвременните огледално-рефлексни фотоапарати, той е заменен от електронен сензор – CCD  или CMOS матрица.  Изображението се проектира върху сензора или матрицата, след което се записва върху съответния носител на информация. Сензорът  се състои от милиони независими един от друг светлочувствителни елементи, които се наричат пиксели. От матрицата зависи качеството на снимките, които правим с даден фотоапарат.

Много накратко, така е устроен огледално-рефлексния фотоапарат. Ако статията ви е била полезна или ще помогне на някой близък или приятел, можете да я споделите 🙂 До скоро от мен!

С обич, Криси J