Даниела Велинова “За мен успешната жена е щастливата жена”

Познанството ми с Даниела започна на професионално ниво. Тя ме потърси за фотографските ми услуги, за да стартира бизнеса си. След като се запознахме и опознахме, се оказа че имаме много общо помежду си – и двете сме майки, семейни сме, в началото на кариерата ни сме, и двете не спираме да се развиваме и като личности, и като професионалисти. Поканих я да направим това интервю, тъй като пътя, който е извървяла като човек и професионалист, е изключително трансформиращ и вдъхновяващ, и историята й би могла да бъде вдъхновение за много други прекрасни жени. Насладете се на кадрите и приятно четене!

Здравей, Дани! Работата, с която се занимаваш е изключително интересна за хората. Би ли се представила на аудиторията?

Аз съм първият Експерт в България по Антистрес Арт Терапия. Метода включва личностно развитие, различни техники и практики, арт терапия и медитация. Помагам предимно на жени, който имат натоварено ежедневие да елиминират стреса и да станат по-спокойни, балансирани и щастливи. Така да бъдат добрия пример за децата си, мечтаната съпруга и предпочитаният човек за работа и бизнес.

Откога рисуваш?

Рисувам откакто се помня. Знаеш почти всяко дете обича да рисува, докато е малко, понеже му доставя удоволствие и не мисли толкова дали ще се хареса рисунката, какво ще кажат останалите. Рисуването винаги ме е изпълвало и ме е карало да се пренеса в свят, който може да изградиш както пожелаеш, а когато го видиш на лист изграден от теб, е много по-лесно и в живота да го постигнеш. Професионално се занимавам от 5 клас – бях в такава паралелка, ходих на допълнителни уроци и след 7 клас кандидатствах в Художественото училище в Троян, където завършиш средното си образование.


Защо остави таланта си на заден план и какво те накара да се върнеш към него?

След завършването на средното ми образование ,,исках“ нещо по-сериозно, да мога да го вплета с рисуването като бизнес идея, това беше моята първоначална идея, затова записах Маркетинг в Икономическия Университет във Варна. Постепенно започнах да се отдалечавам от рисуването, да не работя за мечтата си, понеже се притеснявах от провали, трудности – всички мисли, които хората имат, когато искат да направят нещо различно от рутината. След завършването ми, прекарах няколко години на лутане какво точно искам…не се чувствах готова да направя нещо сама. И така въпреки, че привидно живеех чудесен живот, бях много нещастна понеже изпитвах голяма празнота, че не правя неща, които настина обичам. Не след дълго емоционално стигнах дъното и се запознах с Арт терапията. След това доразвих наученото и от многото ми срещи с жени, разбрах какво им липсва. И така, започнах да се занимавам отново с рисуване и още по-хубавото е, че помагам на много жени по Света да елиминират стреса, да подобрят живота си, отношенията си с близките и да повярват, че имат силата да сбъднат и постигнат всичко в живота си.

Според теб как бихме могли да допуснем изкуството в ежедневието си?

Първо, да поискаме да е част от ежедневието ни. След това да разберем, че не е за определени хора с талант. Всеки може да прави изкуство, ако се отърси от конкретни очаквания и да разбере, че в действителност така задоволява нуждите на своето вътрешно дете, което ни прави по-спокойни и балансирани. Едни от най-красивите рисунки и картички са именно ръчно нарисуваните, не са перфектни, но носят любов, внимание и радост в дигиталното ни ежедневие.

Казват, че денят се познава от сутринта. Би ли ни споделила, как стартира денят ти?

Сутрин ставам рано, първо благодаря за прекрасния ден, който ще имам, медитирам, правя си сутрешните ритуали (четене на книга, писане по различни теми, гледане с ангелски карти). Задължително пия кафе. И след това преминавам към задачите свързани с децата. Следобед спортувам, снимам видеа, статии и уебинари. Вечер, обикновено работя по писането на имейлите си.


Има ли полезни навици, към които се придържаш и те приближават към успеха?

Ако някой човек, който е постигнал успех каже, че няма, не е напълно честен. Навиците ни изграждат като хора, нашите ежедневни действия определят нашият живот. Аз съм много отдадена и всеки ден работя по мои проекти. Имам изграден график за седмицата и го изпълнявам. Не позволявам мързела да ме завладява. Обичам много да научавам много нови неща и след това да минават през моя опит, да виждам резултатите и да ги споделям с хората.
Когато говорим за навици, бих добавила една мисъл на великия Уилям Текери “Сееш мисъл – жънеш действие; сееш действие – жънеш навик; сееш навик – жънеш характер; сееш характер – жънеш съдба.”


Каква дефиниция би ни дала за успешна жена?

За мен успешната жена е щастливата жената. Като я видиш, да си кажеш “И аз искам да изгледам така, да мисля така”, без да знаеш има ли семейство и кариера. Ти може да имаш голямо семейство и добра кариера, и пак да не се чувстваш успешна. Определено това би те карало да се чувстваш по-добре и за мен лично, и двете неща са важни и ми дават пълнота. Но ако кариерата не ти носи удоволствие, а работиш за пари или да докажеш някакви постижения или ако семейството ти го има само, за да покажеш пред хората, че си семейна, то това не е твоето щастие. Жена, която е изпълнила личните си потребности и те й носят удовлетвореност и радост, е успешна жена.



Според теб какво бихме могли да променим в живота си, за да бъдем лесно щастливи?

Да бъдем приемащи. Ние постоянно критикуваме хора, изискваме от хората и се ядосваме и не приемаме различни ситуации в живота ни. Когато разберем, че всеки има своя път и има правото да го изживее, както иска. Кои сме ние да казваме кое е правилно и кое не е? Стига да разберем тази простичка истина, ще живеем много по-щастливо. Хората определят добро и лошо от тяхната гледна точна. Хубаво е да влизаме и в обувките на другия, да сме пo-емпатични.

Работейки предимно с жени, според теб кой е най-често срещания фактор, който ги стресира?

Многото ангажименти, които имат през деня. И това, че се чувстват неоценени, че ги приемат за даденост, че това, което правят трябва да го правят по дефолт. Това им носи най-много стрес. На второ място е взаимодействието с различни хора, от работната среда или напълно случайно срещнати.

Мислиш ли, че децата също биват засегнати от нашето негативно емоционално състояние?

Категорично ДА! Освен, че децата са много свързани с майките си, те са като гъби – в каквато вода ги потопим с такава се пълнят, така че средата, в която растат и си заобикаля рефлектира на тяхната емоционалност и възприемчивост на света. Децата са нашето огледало. И ако нещо не ни харесва в нашите деца трябва да помислим от къде идва, какво ги е накарало да го направят или кажат, коя наша реакция или поведение е провокирала това. Още повече, че за децата (особено в ранна детска възраст), ние сме техният пример и те нямат друг модел на поведение, който да следват. Когато аз не се чувствах емоционално добре, моя син много често боледуваше. В момента, в който намерих своя път и призвание той спря да боледува. Така че нашето емоционално състояние влияе не само на техните емоции, а и на тяхното здраве. Ние сме като скачени съдове.

Ще ни разкриеш ли някоя лесно приложима техника за освобождаване от стреса?

Да, ще ви споделя 2 техники, които са лесно приложими без значение къде се намираш.
Първо – дишай дълбоко с корема и издишай през устата, бавно. Може да си повтаряш “Всичко е наред” или “Аз съм спокойна” – нещо, което искаш да усетиш и ти е близко до съзнанието и усещането. Второ – да си драскаме на лист кръгчета, чертички или каквото ни се иска, за да изключим. Мозъкът в момент на стрес, така или иначе нищо умно не може да измисли, особено този на жените. Ние в такива ситуации викаме, бягаме, много сме неадекватни. Така че, трябва да го освободим от тялото си.

Отново според твои наблюдения, мъжете какви жени предпочитат?

Щастливи! Няма мъж, който да каже че не харесва щастлива, усмихната и заредена с положителна енергия жена. Те са магнит за мъжете. Без значение от фигура, ръст, години. Толкова е  силно привличането, че мъжете са завладяни. Жената, когато е спокойна, дарява от своето щастие и на другите. Мъжете не обичат мрънкащи, нацупени и недоволни жени. Аз лично всеки ден благодаря за различни неща на моя мъж и не спирам да му се възхищавам.


Над какви проекти работиш в момента?

Благодарение на това, че имам невероятни жени около себе си, които са част от моето кариерно и личностно развие, имам много проекти, по които работя. Някой са изключително успешни, други имат нужда от доразвиване. Обмислям заснемането на курс с арт Терапия за деца. В момента основният ми фокус е да помагам на повече жени по Света да намерят своето щастие и да подобрят живота си във всяка една сфера, като елиминират стреса и се свържат с Вътрешният си Аз.

Какво би ни споделила за финал?

Обичайте се и бъдете щастливи! Не критикувайте и не съдете. Хората, които най-много ни дразнят идват в живота ни, за да ни покажат нещо, което или отбягваме и отричаме, или ни се иска и ние да го правим, но не си позволяваме. И разбира се, най-доброто предстои!

Leave a Reply

Your email address will not be published.